Historie

Het overdekte zwembad de Wirg is in opdracht van de Stichting Natuurbad Winkel in 1972 gebouwd door de firma Fijnheer te Winkel, voor 600.000 gulden, toen een flinke som geld.  Het  bad is geopend op 21 februari 1973 door de trotse voorzitter P.Blauwboer en burgemeester A. Anker.  Als badmeester werd J.Kelder aangetrokken die samen met zijn vrouw de zwemlessen ging verzorgen in het prachtige instructiebad.  Tot die tijd, en al sinds 1937, werden de lessen gegeven in het naastgelegen natuurbad door mevr. Kamphuis en velen badmeesters daarvoor.  Lessen in dit meestal koude water was geen pretje en kwamen de leerlingen bibberend uit het water. Tot op heden is het natuurbad elke zomer nog steeds open. Momenteel alleen als recreatiebad en in verenigingsverband met vele vrijwilligers. Dat de zwemlessen voortaan het hele jaar door, binnen konden worden gehouden was natuurlijk een geweldige verbetering. Het aantal leerlingen nam snel toe zodat ook het les-team moest worden uitgebreid. Later kwamen er ook aquasporten bij.

Toen het buitenbad de Rijd werd gebouwd in Nieuwe Niedorp deed de gemeente Niedorp een beroep op het personeel van de Wirg om ook dit bad te runnen. Tot op heden wordt op deze manier nog steeds samengewerkt. In 1983 vond de gemeente Niedorp dat de exploitatiekosten van het bad te hoog werden en een jaar later werd het bad voor een gulden overgedragen aan de gemeente met de eis van de stichting dat het bad grondig werd verbouwd en vergroot. Er werd o.a. een verdiept gedeelte aangebouwd met een lage duikplank en een jetstream. Een periode van 10 jaar is het bad samen met de Rijd gerund door de firma Optisport.

In 2015 kwam het college van Hollands Kroon met het voorstel drie van de vier binnenbaden te sluiten, waaronder de Wirg.  Een nieuw bad zou gebouwd worden in Wieringerwerf was het voorstel.  Hiertegen kwam vanuit de inwoners natuurlijk enorme weerstand en vanuit de vier baden werd een adviescommissie samengesteld met vanaf elk bad twee afgevaardigden en bedrijfsleiders. Voor de Wirg zijn dat Arjan Koopman, JaapJan van Essen en Jan Stuijt.  Een aantal jaren werd samengewerkt en allerlei plannen en scenario’s passeerden de revue.

In oktober 2019 keurde de gemeenteraad het eindplaatje goed, Alle baden blijven behouden en worden voortaan per 1 jan. 2020 gerund door apart opgerichte stichtingen. Het personeel blijft in dienst van Hollands Kroon en wordt gedetacheerd  bij de stichtingen.